Η αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ζίτσα (PDO Zitsa) θεσμοθετήθηκε το 1972. Οι οίνοι ΠΟΠ Ζίτσα έχουν τον κωδικό ΖΤ.
Ο αμπελώνας της Ζίτσας είναι περί τα 25χλμ βορειοδυτικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Εκτείνεται κυρίως στο οροπέδιο της Ζίτσας, που έχει μέσο υψόμετρο 650μ και επεκτείνεται στις πλαγιές των γύρω λόφων και βουνών σε υψόμετρα έως 800μ. Δυτικά κατηφορίζει προς τον ποταμό Θύαμη (ή Καλαμά) σε υψόμετρα έως 500μ. Η έκταση που καλλιεργείται σήμερα είναι περί τα 1400στρ, κυρίως στην περιοχή της Ζίτσας (Ζίτσα, Καρίτσα, Πρωτόπαππας) και στις περιοχές Εκάλης (Γαβρισιοί, Λιγοψά) και Ευρυμενών (Κληματιά ή Βελτσίστα) όπου ανατολικό του όριο είναι το χαμηλό βουνό Γκρέμθας με τα λατομεία μάρμαρου. Στο οροπέδιο, που έχει το μεγαλύτερο ύψος βροχής από όλες τις ζώνες οίνων ΠΟΠ στην Ελλάδα, τα εδάφη είναι αβαθή ασβεστολιθικά. Σχεδόν όλα τα αμπέλια είναι γραμμικά και περιφραγμένα για προστασία από τα αγριογούρουνα και την πανίδα εν γένει.
Ποικιλία οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ζίτσα: ντεμπίνα 100%.
Η ντεμπίνα έχει δοκιμαστεί και σε άλλες περιοχές όπως στον Τύρναβο, την Λευκάδα και την Καρδίτσα. Όμως, μόνο στη Ζίτσα έχει τόσο καλά αποτελέσματα. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αμπέλια ντεμπίνας εξαιρετικής ποιότητας και εκτός ζώνης. Τύποι οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ζίτσα:
- λευκός ξηρός ήσυχος
- λευκός ξηρός ημιαφρώδης ή αφρώδης
- λευκός ημίξηρος ημιαφρώδης ή αφρώδης
- λευκός ημίγλυκος αφρώδης (επίσημα δεν παράγεται - ανεπίσημα υπάρχουν ποσότητες μικρών παραγωγών και τοπικών οινοποιείων)
Η παράδοση της Ζίτσας μιλά κυρίως για ροζέ κρασιά με αφρισμό, γιατί η οινοποίηση της ντεμπίνας γινόταν μαζί με σταφύλια από τις ερυθρές ποικιλίες βλάχικο και μπεκιάρι. Παραδόξως αγνοήθηκε και θεσμοθετήθηκε μόνον ο λευκός οίνος. Έτσι, σήμερα, 3 οινοπαραγωγοί παράγουν 15 οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ζίτσα εκ των οποίων 7 αφρώδεις. Παράγονται και ροζέ αφρώδεις οίνοι αλλά ως επιτραπέζιοι. Οι μόνοι ροζέ αφρώδεις οίνοι της Ελλάδας με ένδειξη ΠΟΠ είναι οι οίνοι ΠΟΠ Αμύνταιο.